The Westgate School

Slough

Overview
Re-Format have designed a new teaching block and an extension housing a sixth-form suite and multi-purpose hall at The Westgate School, Slough. The two new blocks, linked by walkways, have enabled a 2FE expansion.

The design developed through discussions with the school and several key themes  became drivers for the project. These were:

1. A modern public facade for the school; the existing Cippenham Lane elevation was inconsistent in terms of materiality and the school will benefit greatly from a new consistent facade treatment which has formed a modern public face. The material choices of dark brick and white render for the new blocks were taken from the most recent addition to the campus.

2. A new communal hub; the multi-purpose hall forms a key part of the school community. A place for lunch breaks, year group activities, assemblies and events, with an outlook to the playing fields.

3. Protection from noise and overheating; as the classrooms in the south block face into the courtyard they are protected from glare and solar gain as well as noise disruption from the main road. Having the circulation route facing the street provides a more dynamic street elevation.

4. Communal courtyard; a sheltered external space is created between the existing and the new. This space will be available to all and provides a quiet outlook for many classrooms.

 

Client
Slough Borough Council

Role
RIBA Stage 0-7

Status
Complete


Categories:
- Architecture
- Education