The Doone

Selbourne

Overview
A rural development of 4 bespoke houses on the edge of the village of Selborne in Hampshire, and within the South Downs National Park.

The design set out to reinforce the existing character of loose-knit patterns of development within the village by positioning the buildings around a central informal courtyard. The houses have been designed to respond to the natural gradient of the site, allowing them to be set well into the slope, which creates a distinct sense of enclosure, minimises visual impact and protects the privacy of neighbouring properties. The contained nature of the development ensures they will not detract from the predominantly linear form of settlement that is recognised within the Selborne Village Design Statement.

The materials chosen for this contemporary design solution are reflective of the traditional building materials found in the village and beyond into the South Downs National Park. Natural malm stone is selected for the contiguous masonry wall that links the courtyard buildings together, providing a plinth for the dark timber cladding and natural slate roofs that will allow the development to blend in with its surroundings.

Awards
Housing Design Awards 2015 — Shortlisted

Client
Hazeley Developments

Construction Value
£900k

Role
RIBA Stages 1-4

Status
Complete