Gosport Railway Station

Gosport

Overview
This scheme incorporates 35 affordable dwellings and 4 offices with a community room on the site of the Grade II* listed former railway station, Gosport. Re-Format sourced the site and submitted a competition entry in collaboration with the client and project team which were then engaged to deliver the entire project, including a conservation architect for the English Heritage grant.

The design concept unifies the platform ruins and entablatures to create a complete enclosure around a central landscaped courtyard; the former railway tracks. It was important that the contemporary elements were inserted in such a way that the character of the original station was enhanced within the new mix of uses. The project is arranged around 3 landscaped areas and 3 car park courts with their own cycle and bin storage. These all make unequivocal re-use of the original site hierarchy. In addition, new houses front on to an existing cycle route giving this pathway an active and secure frontage.

Testimonial
“We have had the pleasure of working with Re-Format architects for the last 3 years. An extremely professional and innovative solution based architectural practice who work hand in hand with the client to translate the vision into reality. Our award winning restoration of the Grade II* remains of the former Gosport Railway has seen the transformation of a derelict and decaying site being transformed into high quality homes and offices. This could not have been achieved without the support of the client and the vision of the architect. We would certainly welcome the opportunity to work with Re-Format again.”

— Surinder Heer, Development Director, Guinness Hermitage

Awards
Housing Design Awards 2008 — Winner
Civic Trust Awards 2012 — Commendation

Client
Hermitage Housing Association

Construction Value
£5m

Role
RIBA Stages A-D

Status
Complete

Completion Date
2010