Beam Cottage

Ewshot

Overview
Re-Format was shortlisted for the Downland Prize 2010 for the design at Beam Cottage, Farnham. The design consists of contemporary extension to a small pitched roof bungalow in order to provide a home studio for weaving. The extension is located in the countryside near Farnham on a private plot surrounded by spectacular views.

To provide the owner with access to the views, the existing pitch roof was removed and replaced with a contemporary open plan space that incorporates a full length openable glazed wall on the south elevation. The glazed wall fills the studio space with light and creates the perfect working conditions for weaving. Access to the house has also been dramatically reorganised with the entry framed by a curving cantilevered staircase projecting from the building.

Testimonial
“It was a pleasure working with the team at Re-Format and we were delighted by the knowledge and rigour applied to our project, the support provided during the build and most of all the scheme they developed which has met all of our requirements.”

— John & Janine Rees, Owners

Awards
RIBA Downland Prize for Architecture 2010 — Shortlisted

Client
John & Janine Rees

Construction Value
£0.25m

Role
RIBA Stages A-L

Status
Complete

Completion Date
2010