Warblington Road

Emsworth

Overview

Re-Format were commissioned to transform the waterfront site of a large family home into a small but aspirational community of dwellings, designed to a high standard of contemporary architecture with shared communal amenities such as the tennis court, landscaped communal areas and access to the sea, including small boat access if possible.

A key driver in the design concept has been to preserve views for as many of the existing and proposed properties as possible. Single storey planted roofs preserve distant views whilst the narrow two-storey footprint minimises mass and bulk. The balance between glazing, cladding, eaves and roof pitch has been carefully considered to deliver a comfortable composition of texture, light and mass; a soft earthy grey brickwork plinth connects the buildings to the ground and provides

warmth and solidity whilst vertical timber boarding is well suited to marine environments and provides a low maintenance solution which will mature sympathetically and consistently over time.

We have supported the client’s ambition to provide low-energy homes  and provided advice on Passivhaus principles and utilising sustainable energy sources such as air source heat pumps and PV panels.

 

 

 

Client
Private Client

Role
RIBA Stages 0-3 currently

Status
Planning Submitted