Treloyhan Manor

St Ives

Overview
Re-format has been granted planning permission for a development of 16 custom-build houses on a stunning coastal site close to the centre of St Ives.

Despite the close proximity of the site to the coast, it is predominantly an enclosed, woodland setting, with glimpses through to the open water, rather than panoramic sea views. As such, our design response has been to create a series of pavilions within the wooded landscape that maximise incoming natural light and utilise the natural slope of the site.

The form of each pavilion is a series of interlocking and stacked volumes, with wide, framed balconies and windows that enhance the connection of internal spaces to the external landscape.

The townhouses are more traditional in form, with 4 pitched, gabled volumes, staggered against the existing road. The end-of-terrace 3-storey house is composed of a series of interlocking volumes with fall away from the main mass of the terrace block and help to anchor the building in the landscape at the northern end.

The external materials palette is informed by the immediate woodland context, as well as the local vernacular of the surrounding area. Blackened timber composite boarding references the rustic nature of the neighbouring trees, whilst metal panels in natural, lighter colours provide a modern interpretation of the white, rendered walls of the nearby houses. Stone plinths and retaining walls incorporate some of the aesthetic qualities of the Cornish hedges which are located across and around the site.

Client
Omni Developments

Role
RIBA Stages 2-6

Status
Planning Approval