Prior’s Court — Post 19 Accommodation

Newbury

Overview
The refurbishment and extension of 3 pairs of semi-detached cottages in an area of outstanding natural beauty to provide living and learning accommodation for pupils with varying levels of autism. The accommodation is an innovative initiative by Prior’s Court Foundation to provide a halfway house for pupils aged 19 or over, who have completed their full-time education at Prior’s Court but are not yet ready to embark on a more independent life away from the school.

The concept behind the design of the new buildings draws inspiration from the idea of a traditional English walled garden and its ability to offer privacy and sanctuary without being overbearing. It was important that from the road the appearance of the site was largely unaltered, therefore alterations to the existing buildings, although substantial, occurred internally and on the back elevations only.

Testimonial
“Re-Format have proved to be refreshing, inventive and intelligent with their approach to the design of education and residential buildings for the Priors Court Foundation campus at Newbury.  Their design flair achieved Planning Consent in an area of outstanding natural beauty, and they have recently delivered Phase 1 of the project on time, on budget and have excelled in their careful and methodical approach to this project.  Client expectations have definitely been achieved.”

— Tony Ward, Trustee, Prior’s Court Foundation

Awards
Housing Design Awards 2010 — Shortlisted

Client
Prior’s Court Foundation

Construction Value
£4.5m

Role
RIBA Stages A-L

Status
Complete

Completion Date
2011